Agglomerat

Under begrebet agglomerat (lat. agglomerare = akkumulering, ophobning) forstår man inden for slibemiddelområdet en forbindelse af flere slibekorn af samme kornstørrelse, som - før de strøs på et underlag - formes i en teknisk proces (opbygningsagglomeration) ved hjælp af kunstharpiks til et større granulat. De dannede kornansamlinger med fast forbindelse er mere eller mindre lige store og påføres slibemiddelbæreren - ligesom ved det traditionelle slibemineral - og fikseres med kunstharpiks.

Agglomeratbånd giver brugeren meget længere standtid sammenlignet med de traditionelle slibebånd med et lag. Derfor taler man også om langtidsslibebånd. Den slebne overflade er relativt konstant under hele svejseprocessen med hensyn til rådybde og slibebillede (brugt, stumpt korn knækkes af, og friske slibekorn ved siden af eller nedenunder anvendes). Slibemiddeloverfladen for agglomeratbånd ser først meget grovere ud end de traditionelle slibebånd på grund af ansamlingen af korn, sliberesultatet er dog finere sammenlignet med et traditionelt slibebånd.

Inden for området slibebånd fremstiller Klingspor forskellige typer agglomeratbånd under ekstrabetegnelsen ”Kulex”, som adskiller sig ved bindingshårdheden (blød – hård), korntypen (korund – siliciumcarbid) og underlaget (robust – fleksibelt), og som dermed er udviklet til bestemte anvendelser. Typiske anvendelsesområder er den spidsløse rundslibning af rør af rustfrit stål eller fladeslibning af fladstål, plader og coils.

Tilbage til slibekendskab