Antistatisk behandling for slibemidler

Slibemidler, som anvendes specielt til bearbejdning af ikke-ledende materialer (som f.eks. træ eller plast), får en antistatisk behandling under produktionen, som betyder, at elektrisk opladning kan ledes bort via slibemidlet og dermed via maskinen.

På grund af de forskellige materialers friktion vandrer elektronerne under slibningen automatisk mellem overfladerne, der gnider mod hinanden, og dermed udskilles den elektrostatiske opladning, som ikke kan udlignes for ikke-ledende materialer. Følgerne er f.eks. vedhæftende elektrisk opladet slibestøv på slibebåndet, maskinen eller emnet, som ikke engang kan ledes bort med støvsugning. Ved anvendelse af slibemidler med antistatisk behandling, som er normalt ved træbearbejdning, kan det beskrevne fænomen forhindres, og dermed kan vedhæftningen af støv minimeres.

Alle slibebånd til træbearbejdning i Klingspor-programmet er naturligvis behandlet antistatisk, og dette er markeret på bagsiden i stempelbilledet (”Antistatic”). Nogle typer er behandlet antistatisk på slibesiden ud over ”grundbehandlingen” i underlaget (papir, tekstil), ved at kunstharpiksbindingen ligeledes er tilsat elektrisk ledende stoffer (f.eks. grafit)  (f.eks. PS 24 F, CS 538 Z ACT). Disse slibemidler har en særligt effektiv antistatisk funktion, som giver en næsten støvfri slibeproces selv ved ekstreme betingelser, hvis den nødvendige udsugning forefindes.

Tilbage til slibekendskab