Vulkanfiber

Vulkanfiber er et kompositmateriale af cellestof (bomulds- eller cellulosefibre). Navnet opstod i forbindelse med vulkaniseringen af naturgummi til hård gummi, der overfladisk set minder om produktionen af vulkanfiber.  Ved fremstillingen af vulkanfiber føres baner af bomulds- og/eller cellulosefibre først gennem et pergamenteringsbad af zinkkloridopløsning eller svovlsyre, hvorved fibrene løsnes. Derefter bliver væsken presset ud, hvorved de enkelte fibre og baner forbinder sig med hinanden uden tilsætning af bindemidler.

På grund af sin høje mekaniske fasthed og stabilitet ved samtidig lav vægt og god elasticitet bliver vulkanfiber i dag ikke kun anvendt til udstansningsdele, pakninger, bærelag til laminater og andre industriprodukter, men også som bæremateriale til slibeskiver, de såkaldte vulkanfiberslibeskiver, eller bare fiberskiver. Her bruges normalt underlag i tykkelser mellem 0,38 og 0,84 mm.

Vulkanfibre er vedvarende temperaturbestandige, men kun op til en temperatur på 110° C. Af denne grund skal man ved arbejdet med fiberskiver undgå et for højt tryk og slibning på et sted, da det ellers kan forårsage blæredannelse og forbrændinger på skiven, hvorved kornene kan falde af.

Den cellulose, der er forarbejdet i vulkanfiberunderlaget, er hygroskopisk, dvs. den er i stand til at optage fugt fra omgivelserne eller afgive fugt, hvorved der kommer volumenændringer i fibrene. Ved fiberskiver, der udsættes for for høj eller for lav luftfugtighed, fører denne effekt til, at skiverne buler. Det anbefales derfor, at skiverne opbevares ved middel luftfugtighed (relativ luftfugtighed ca. 45-65%).

Vulkanfiber bliver hos Klingspor brugt som bæremateriale til fiberslibeskiver. På dette område tilbyder Klingspor et omfattende produktprogram til mange forskellige anvendelser.

 [M/BH1]Aufgrund der Kürze und Allgemeinheit des Zitats sowie die negativen Auswirkungen auf den Lesefluss würde ich den Quellenverweis hier weglassen.

Passende produkter

Tilbage til slibekendskab